Scheherazade hade tusen och en, hur många har du?

Du har väl läst Tusen och en natt? Samlingen med sagor från bland annat Iran och Indien. I sådana fall vet du vem Scheherazade är… Flickan som överlever genom att på ett fängslande sätt berätta sagor för kungen Shahriâr. Varje morgon planerar han att ta livet av henne, men genom att skickligt väva in slutet på en saga i en ny, överlever Scheherazade, morgon efter morgon i… Ja just det, tusen och en natt! Och förutom att rädda sitt eget liv, väckte hon kungens empati för andra människor.

Sagan om Scheherazade kan följas tillbaka till 800-talet och har ett budskap som står sig än idag: berättelser som väcker känslor förändrar oss, i djupet. Blir vi känslomässigt berörda av en historia, bryr vi oss inte om någonting annat – vi vill bara höra fortsättningen!

På Dotter & Döse älskar vi berättelser och försöker fånga dem på alla möjliga sätt, i bilder och text och inte minst på film! Efter ett intensivt år med kameror högt och lågt, vet vi att i stort sett alla berättelser kan få oss att gråta. Av olika anledningar. Som den gången, när vi uppmanade Peter på Biltjänst att läsa en replik med tandläkarslangen i munnen. Eller som så många gånger,  våren 2019, när vi spelade in filmen om Hospice Gabriels arbete med människor i livets slutskede.

Oavsett vilken berättelse vi arbetar med, är vår viktigaste uppgift att hitta storyn. Oftast innebär det en del arbete med att lyssna in människorna framför oss innan arbetet med själva filmatiseringen kan starta. Visst kräver filmskapandet både tid och avancerad utrustning, men utan en bra story kommer vi inte speciellt långt!