Lyft dina filmklipp med små medel direkt i mobilen

Gillar du att filma och skapa film med hjälp av mobilen? Då har du kommit rätt. Här kommer 4 smarta tips på hur du kan producera ännu bättre filmklipp och filmer med små medel direkt i din mobil.

1. Ställ in rutnät på mobilen

Under inställningar – kamera finner du inställningen rutnät. Se till att aktivera denna, så att när du startar kameran, på mobilen så finns det stödlinjer i form av ett rutnät, för dig att använda.

Detta rutnät hjälper dig att använda det gyllene snittet i en bild genom att placera motivet i ett av de fyra kryssen som finns i rutnätet. Extremt kortfattat så kan man beskriva det gyllene snittet som en matematisk formel som finns överallt omkring oss och när vi lyckas använda dess struktur, kan vi skapa mer intressanta och spännande filmklipp som tilltalar ögat.

2. Exponering/fokus låst

Har du hittat den perfekta skärpan och vill inte tappa den? Då kan du, genom att trycka på skärmen och hålla någon sekund, ställa in funktionen: Exponering/fokus låst. Då låser du fokuset på kameran där du ställt den. Det innebär att du kan röra dig ”fritt” utan att tappa fokus. Så bra att använda, vid till exempel en förgrund, när du inte vill att skärpan ska hoppa fram och tillbaka.

3. Hörlurar för bättre ljudupptagning

Visste du att du kan använda ett par vanliga hörlurar som mikrofon för ljudupptagning? Jo, så är det faktiskt. Är det så att du genomför en intervju eller behöver ta upp ett specifikt ljud när du filmar med mobilen, och har ingen annan utrustning, så kan du använda dina hörlurar som mikrofon. Du kan dessutom använda hörlurarnas volymknappar för att starta och avsluta en inspelning. Så smidigt för att slippa klicka på skärmen om man står dumt till.

4. Redigeringsprogram FilmoraGo – direkt i mobilen

Det finns en uppsjö av redigeringsprogram för att klippa och redigera film direkt i mobilen. En av dessa är FilmoraGo. En app som fungerar alldeles utmärkt för både iPhone och Android. Vi har testat väldigt många olika redigeringsprogram och tycker att denna är en av de bättre, när man väl kommit igång och förstår dess uppbyggnad och funktion. Enda nackdel är att det krävs PRO, alltså betalvarianten, för att slippa deras varumärke vid export.