Hur påverkas vi av färger?

Visste du att människor tänker bättre i ett gult rum? Eller att röda väggar ökar aggressiviteten medan blå gör oss lugna och sömniga? Det var alltså inte helt rätt val att som en välkänd svensk biltillverkare gjorde välja mörkblått i konferensrummet. Risken för trötta åhörare ökar rejält med den inredningen.

Färger påverkar oss alltså betydligt mer än vad många tänker på. Valet av kulör på logotyper, bilder, skyltar och annat marknadsmaterial skapar känslor hos mottagaren. Hur färgerna upplevs varierar. De fyra som påverkar alla människor på ungefär samma sätt är de så kallade kardinalfärgerna: röd, blå, gul och grön. Deras betydelse är biologiskt nedärvd, medan upplevelsen av andra nyanser, till exempel rosa och brunt, beror på åsikter kopplade till bland annat kultur, politik, religion och kön.

Så här påverkas vi av de olika färgerna…

Så vilken av alla kulörer ska man välja? Ja, det beror såklart helt på syfte och mål. Ett råd är att inte bara gå efter tycke och smak, utan att välja med eftertanke och utifrån den kunskap som finns! Här nedan ger vi dig en komprimerad resumé av den färgvetenskap som vi dagligen arbetar med;

Röd är blodets färg

Röd är en aktiv färg. Det är blodets färg och betyder styrka, liv, passion, krig, fara. I ett rött rum reagerar vi mer impulsivt och studier visar att barn som leker med röda leksaker slåss oftare. I sportsammanhang vinner oftast den person eller det lag som är klädd i rött.

I gröna rum blir vi lugna

Vill man i stället signalera säkerhet, trygghet och lugn väljer man grönt. Biologiskt symboliserar färgen det växande, gräs och blad. Det är en naturlig färg och i ett grönt rum slappnar vi av. Inte konstigt då att stressade människor gärna söker sig till grönt.

Gult gör oss pigga och får oss att läsa snabbare

Gul är precis som röd en aktiv färg. Den symboliserar solen och dagen och gör oss pigga. I ett gult rum pratar människor mer, de skriver, läser och tänker snabbare. Forskning visar att man läser text på ett gult papper tre gånger så snabbt som ett vitt. Men här gäller det att se upp. Gult i kombination med svart är en varning i naturen, något som också används i samhället och det kan därför uppfattas som negativt i fel sammanhang.

Blå är den allra lugnaste kulören

Motsatsen till gul är blå, himlens färg. I sin mörkaste nyans påminner den om natthimlen och signalerar vila. Medan grönt uppfattas som mer barnslig och lekfull är blå den allra lugnaste kulören. Vi blir tystare och rör oss långsammare i blå utrymmen och därför används färgen gärna i stressiga miljöer. Den lugnande effekten tycks finnas även i trafiksammanhang. I Frankrike hade blå bilar tidigare lägre försäkringspremie eftersom de sällan krockar till skillnad mot röda fordon, som är mest olycksdrabbade.

Varma orange och kyliga turkos

Till denna kvartett kommer en rad andra färger som inte har samma biologiska betydelse för oss, men som ändå skickar signaler till vårt undermedvetna. Orange förknippas med värme, eld och matlagning. Den finns i den varma skalan och upplevs som en dynamisk och stark färg. Motsatsen är kylig turkos. Den kopplas ihop med svalkande vatten och djupa hav, något hygieniskt och rent. Den finns i den kalla skalan och är populär bland tandläkare.

Lila är kunskapens färg

Lila är kunskapens och religionens färg. Inom katolicismen symboliserar den sorg och inom protestantismen bot och ånger. Den kan uppfattas som den gamla kvinnans färg och förknippas även med konstnärskap samt genialitet eller idioti.

Lime för friska vårvindar

En ny färg är lime. Den finns i naturen under våren och i motsats till lila signalerar färgen det unga, nya och friska.

Rosa är manligt… I Indien!

Hur vi uppfattar rosa beror på var i världen vi befinner oss. Här, i väst förknippas rosa ofta med flickor medan det i exempelvis Indien upplevs som en manlig färg.

Vitt och svart som ljus och mörker

Vit och svart är i egentlig mening inga kulörer, utan handlar om ljus och mörker. Svart upplevs som seriös och vit elegant. Intrycket är också att svart förminskar och vitt förstorar. Tillsammans blir de grå färg. Det är den mest neutrala färgen, som lyfter fram andra kulörer.