5 tips för en bättre hemsida

Vad är det första intrycket besökare får när de kommer in på er hemsida? Nu för tiden kikar man ofta in på ett företags hemsida innan man bestämmer sig för att kliva in på kontoret, salongen eller i butiken för att faktiskt uppleva människorna i verkligheten bakom företaget. Om hemsidan inte lyckas övertyga besökarna från början, kommer det förmodligen inte spela någon roll hur bra, härlig och professionell er verksamhet ”egentligen” är. 

Med det sagt, så kommer här fem smarta tips på hur man skapar en bättre och mer användarvänlig hemsida: 

– Skapa rätt känsla. Tänk igenom hur ni vill uppfattas. Design handlar om känsla och upplevelse. Vilken känsla vill ni förmedla? Vill ni uppfattas som personliga och varma, som kaxiga och nytänkande eller som professionella och seriösa? Ska det synas att ni har mycket på gång eller ska hemsidan vara stilren och endast innehålla det nödvändiga?

– Färgsättning. Färger väcker känslor inom oss och det är alltid bra att ha det i åtanke när man väljer färg till sin hemsida. Vill ni ge ett behagligt intryck med mjuka toner eller ett kaxigt bemötande med starka färgkontraster? Oavsett färgval så är det viktigt att komma ihåg hur färgsättningen påverkar läsbarheten, en mörk text på ljus bakgrund är till exempel mycket mer behagligt för läsaren än tvärtom. 

– Tilltalande texter. Skriv gärna med lite personlighet och kom ihåg att prata med läsaren. Det finns ingen som uppskattar att prata med en okänd person som är grå, stel och tråkig. Samma gäller förstås tonaliteten på er hemsida. 

– Responsiv design. Statistik visar att surfandet från mobiler är absolut vanligast, så är inte er hemsida mobilanpassad idag är det verkligen hög tid att göra något åt det. 52 procent av befolkningen använder internet i sin mobil flera gånger dagligen, motsvarande siffra för dator är 34 (Svenskarna och Internet, 2018). Med en hemsida som inte är mobilanpassad, riskerar du att förlora besökarna efter bara några sekunder, så fort de får svårt att navigera eller läsa texten. 

– Bra bilder är A och O. Dåliga bilder är tyvärr lika med en dålig hemsida. Använd professionella bilder som samspelar med varandra och hjälper till att förmedla det du vill framföra i text. Bra bilder kommer alltid vara värt att investera i.

För visst är det så ? Att det första intrycket säger, om inte allt, så väldigt mycket.